beats by dre cheap

U POVODU MEĐUNARODNOG DANA NESTALIH

 

Danas je Međunarodni dan nestalih osoba i čak ni ovog dana niko ne traži nestale Prijedorčane. Niko danas ne traži nestale u čitavoj Bosanskoj krajini. Godina se polako bliži kraju a na terenu imamo poražavajuće rezultate – pronađeno je samo 10 skeletnih ostataka za koje se pretpostavlja da su Prijedorčani. U čitavoj Bosanskoj krajini nije ekshumirano ni 30 tijela ove godine, a slični rezultati su bili i prošle godine.

Od ukupno 3258 Prijedorčana koji su prijavljeni kao nestale osobe do sada je identifikovano tek oko polovina. Ove godine je pronađeno samo deset tijela. Niko nestale osobe nije tražio ove sedmice i niko ih neće tražiti ni iduće. Država Bosna i Hercegovina je na traženju nestalih u regionu Bosanske krajine angažovala samo jednog policajca u zadnjih 12 godina, koji dežura u hali Šejkovača u Sanskom Mostu.

Prijedorska policija za 15 godina nije učestvovala u pronalaženju niti jednog nestalog građanina Prijedora. Oni to jednostavno nemaju u svom opisu poslova iako je najnormalnije da upravo oni budu najviše angažovani na traganju za nestalim osobama jer se radi o teškim krivičnim djelima. Institut za nestale osobe u koji su se utopile tri nacionalne komisije je zaokupljen unutarnjom organizacijom dok vrijeme nepovratno teče i šansa za pronalazak tijela postaje sve manja.

U Prijedoru, ali i drugim sredinama gdje su nestali ljudi, postoji zavjera šutnje. Niko ne želi pomoći da se tijela njegovih sugrađana i komšija pronađu. Postoje indicije da se i u samom centru grada nalaze neke grobnice ali niko ne želi da ih locira.

Opština Prijedor do sada ničim nije pokazala da želi učestvovati u rješavanju problema nestalih. Ulice i fasade grada se uljepšavaju ali se ničim ne može pobiti činjenica da je ovo grad smrti i nepronađenih preko hiljadu tijela nevinih žrtava ratnog zločina.

Udruženje Prijedorčanki ''Izvor'' i ove godine apeluje na sve porodice nestalih osoba da budu upornije i aktivnije u insistiranju da se njihovi rođaci pronađu. Jedino porodice mogu natjerati vlasti da pronađu tijela nevinih žrtava, da nestali ponovo dobiju identitet i da se dostojanstveno pokopaju.

Udruženje Prijedorčanki ''Izvor''

Tekst sa www.kozarac.ba

KOZARAC-MUTNIK
http://gornjimutnik.blogger.ba
31/08/2007 15:09