beats by dre cheap

Voda,voda

Uzorak Slike  Mještani najveceg prijedorskog povratnickog naselja Kozarac tvrde da su žedni jer u svojim domacinstvima vec skoro mjesec dana otkako     traju suše nemaju vode za pice...

Da je situacija sa vodosnabdijevanjem u Kozarcu krajnje alarmantna potvrðuju mnogobrojni apeli za pomoc koje su predstavnici ove mjesne zajednice uputili na brojne adrese od lokalnih vlasti do republickog i državnog nivoa.

"Stanje sa nestašicom vode za pice u Kozarcu prisutno je vec godinama, a najizraženije je ljeti kada se broj stanovnika, dolaskom onih stanovnika koji žive i rade u inostranstvu, gotovo udvostruci. U Kozarcu trenutno obitava oko 25.000 ljudi, a vode nema ni za lijeka", tvrdi Ekrem Hadžic, predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice.

On dodaje da je stari vodovod koji je žitelje Kozarca i okolnih sela snabdijevao vodom za pice u proteklom ratu potpuno devastiran, te da ga je s obzirom da je napravljen od azbestnih cijevi potrebno obnoviti i u potpunosti rekonstruisati.

"U opštini i u prijedorskom 'Vodovodu' su nam rekli da ce Kozarac dobiti vodu kada i Prijedor, jer se radi na implementaciji velikog projekta koji ce riješiti pitanje vodosnabdijevanja u cijeloj opštini. Meðutim, na njegovu implementaciju morace se cekati još tri naredne godine, a mještani Kozarca vremena za cekanje nemaju", pojašnjava Ekrem Hadžic.

Mještani ovog naselja kažu da je situacija sa vodosnabdijevanjem postala katastrofalna.

"Neki u ovom mjestu imaju vode i za svoje privatne bazene, a obicni graðani nemaju vode ni za pice. Plašimo se zaraze, stoka nam u štalama skapava od žeði, izvori i bunari, koje smo sami o svom trošku iskopali po selima, su nam presušili", govori pedesetogodišnji Asim Talic, mještanin sela Brðani kod Kozarca.

Ogorcen je kaže i ponašanjem ljudi iz dijaspore koji samo dva mjeseca ljeti borave u Kozarcu, a žele da pored svojih kuca imaju i bazene, koje pune kada voda na pola sata dnevno doðe u ovaj kraj.

Nešo više srece sa vodosnabdijevanjem, kažu u Kozarcu, imaju mještani sela Bešici. Muharem Bešlagic iz Bešica kaže da su mještani o svom trošku obnovili stari seoski vodovod.

"Vodu maksimalno štedimo i ne prolijevamo ni kap ove dragocjene tecnosti na luksuze i zalijevanje bašta. Zato je i imamo", kaže Muharem Bešlagic.

Direktor prijedorskog "Vodovoda" Milarad Šipka kaže da je upoznat s problemima vodosnabdijevanja Kozarca.

"Stanje jeste katastrofalno, ali se sa nestašicom vode za pice tokom ljeta suocavaju svi Prijedorcani. Ceka se na rješavanje ovog pitanja na nivou cijele opštine", potvrdio je Šipka.

Placaju cisterne

Kozarac i okolna sela ovih dana se vodom za pice snabdijevaju posredstvom cisterni koje po rasporedu pristižu iz Prijedora. Mještani, pak, tvrde da i dolazak cisterni u njihova udaljena sela treba da plate, a to ih svaki put košta oko stotinak maraka.

KOZARAC-MUTNIK
http://gornjimutnik.blogger.ba
17/08/2007 00:31