Bigoo.ws images for your blog

KOZARAC-MUTNIK

"Dosta mali da bi se gradom zvao ipak prevelik da bi selo bio" ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤MOJ K O Z A R A C¤¤¤¤¤¤¤¤¤

27.03.2007.

KOZARAC-Prijedorska KalifornijaVratilo se desetak hiljada povratnika * Prijedoru nabijaju kompleks sa bazenima, restoranima, veleljepnim objektima

"Da Kozarac ima što Prijedor nema potrudile su se porodice Mirzeta i Jasmina Jakupovića i Esada Bešića, čiji bazeni, restorani, veleljepni poslovni i stambeni objekti danas krase ovo naselje u koje se vratilo oko desetak hiljada povratnika.

Ulaganja ovih kozaračkih porodica broje se milionima maraka u poslovne poduhvate koji, po tvrdnji jednog od vlasnika kompanije "Mešić" Mirzeta Jakupovića, imaju jedan cilj. Nova radna mjesta za povratnike.

-Otvaranjem fabrike šampinjona u Bišćanima, povratničkom naselju na lijevoj obali Sane, zaposlit ću 30 radnika - kaže Mirzet koji će u svom novom poslovnom carstvu, zgradi u centru Kozarca, uskoro otvoriti i pravu malu kliniku, ono što Kozarcu trenutno nedostaje.

Da prijedorska Kalifornija, kako neki iz milja zovu svoj Kozarac, doživljava pravi poslovni procvat, potvrđuje i cijena građevinskog zemljišta, duplo veća no ona u Prijedoru.

- Da je trpamo u saksije i prodajemo, dobro bi na njoj zaradili - kaže u šali Esad Bešić, koji je Prijedoru davne 2002. godine nabio kompleks kada je izgradio pravi olimpijski bazen.

Jakupovići grade još tri bazena

I dok Prijedor još uvijek čeka da dobije bar jedan bazen, u Kozarcu Jasmin Jakupović s nećakom Eldinom, poznatim golmanom, gradi još tri bazena i pravi mali akva park s hotelom.

Imaju i markicu

U Kozarcu je promovirana i poštanska markica o stogodišnjici pošte. Informaciju o otvaranju "poštanskog i brzojavnog ureda" u Kozarcu tada je daleke 1907. godine objavio i list "Bošnjak", a načelnik kozarački Muharem aga Balić tada je poslao i brzojav zahvale u Zemaljsku vladu u Sarajevu.

www.kozarac.org

19.03.2007.

Razbojnici pretukli i opljackali familiju Foric u Kozarcu

Letvama pretukli supružnike, vezali njihovog sina i ukrali automobil, dokumente i novac
Sefer Forić (80) zadobio povred glave, a njegova supruga Hamša (78) nalazi se u teškom i komatoznom stanju u banjalučkoj bolnici * Sin Rifet prošao bez povreda

Četiri maskirana i naoružana razbojnika preksinoć su pola sata prije ponoći upala u kuću Rifeta Forića (51) iz Kamičana kod Prijedora, biznismena, privremeno nastanjenog u Petrinji u Republici Hrvatskoj. Nakon što su Rifeta, prijeteći pištoljem, vezali trakom ibrutalno pretukli njegove roditelje, oca Sefera ( 80) i majku Hamšu (78), nakon pedesetak minuta razbojnici su pobjegli.

Prijetili pištoljem
Razbojnici su odvezli Rifetov automobil "pasat", vrijedan oko 60.000 maraka, kojim se Forić iz Petrinje, gdje ima privatnu firmu, dovezao da vidi roditelje koji su iz Engleske u rodne Kamičane došli na godišnji odmor. Razbojnici su tokom napada Forićima pokupili i sve dokumente i novac u vrijednost oko 5.000 maraka, pronađen u torbi pretučene Hamše.
Sefer Forić trenutno se nalazi na Odjelu hirurgije prijedorske bolnice, s teškim povredama glave i van životne je opasnosti, dok je njegova supruga Hamša, smještena na Odjel intenzivne njege u KBC Banja Luka, prema posljednjim informacijama, u teškom i komatoznom stanju.
-Kući u Kamičane sam došao u 20.30 sati, popričao malo s roditeljima koji su već ležali u dnevnom boravku. Nakon desetak minuta, i ja sam otišao na spavanje - priča Rifet Forić kojeg je probudila pištoljska cijev u ustima.

Niklovani pištolj je držao jedan, Refik kaže, potpuno maskirani razbojnik, dok je drugi lažnim pištoljem pucao po spavaćoj sobi. Rifeta su nakon upada u kuću razbojnici svezali, prvo kaišem, a potom i trakom. Čuo je, kaže, da u dnevnoj sobi tuku roditelje i molio ih je da prestanu, jer su stari i ne čuju. Jedan od njih je sve vrijeme pričao s njim, tražeći ključeve "pasata". Raspitivali su se da li je vozilo osigurano, kako je kupljen, da li ima navigacioni sistem i slično. Rifet dodaje da su tražili i novac.

Ostavili nož
- Rekao sam im da kod sebe imam tek nekoliko stotina kuna - kaže Rifet koji je nakon desetak minuta, nakon ulaska razbojnika u njegovu kuću kroz prozor sa stražnje strane kuće, čuo kako neko odvozi njegov automobil.
Nakon pedesetak minuta, razbojnici su, prema Rifetovim riječima, napustili kuću. Prije odlaska, Rifetu su ostavili nož da razreže traku kojom su mu bile vezane noge.

- U dnevnoj sobi sam ugledao pravi horor. Majka mi je bila u nesvijesti. Povraćala je. Otac je bio obliven krvlju. Tukli su ih letvom koju su polomili na njima, a u kući je bilo sve ispreturano - kaže vidno uznemiren i u šoku Rifet, koji je nakon odlaska razbojnika pomoć potražio kod rođaka, koji su pozvali Hitnu pomoć i obavijestili policiju.
Uviđaj o ovom slučaju, koji je uznemirio povratnike u Kamičanima i u Kozarcu kod Prijedora, jučer je obavila i prijedorska policija, a koja je u cilju istrage izuzela sve krvave predmete zatečene nakon razbojničkog napada u kući Rifeta Forića.

Ležali u lokvi krvi
Sefer Forić, koji se od jučer nalazi na hirurgiji bolnice u Prijedoru, kaže da je prvo čuo neku lomljavu, a potom i korake. Kad je ustao da vidi šta se događa, osjetio je strahovit udarac po glavi.

-Krv mi je curila niz lice, a kao kroz maglu vidio sam mladića koji je na sebi imao maskirnu kapu. Taj je letvom tukao mene, a drugi moju suprugu. Ležali smo oboje na podu dnevne sobe obliveni krvlju. Moja supruga počela je da povraća, a potom se i onesvijestila - ispričao je uznemireni Sefer Forić.

14.03.2007.

Ne zastidi se.

Preuzeto sa www.kozarac.org

Nemoj se nikada zastiditi svoje majke i njenih dimija, bosanske sinije i bošce iz svoga djetinjstva, tevsije demirlije i bakrenog abdesnog ibrika i djuguma, nanine sehare, svoje iz djetinjstva avlije i kuce cardaklije.

Ne zastidi se naših tijesnih šefteli sokaka i osuncanih cvijetnih bosanskih caršija, babine tihe eglene i nanine šarene šamije, djedove žute hadjijske abanije i amidjinog crvenog u desno naherenog fesa.

Nikada se ne zastidi avlijskog prosca i tarabe, žutog u avliji duda, drvenog ahara i kucnog mutvaka. Ne zastidi se sestrine suze kada te je ispracala u Hrvatsku, Sloveniju, Ameriku i Australiju.

To je, Allahov robe, tvoja dimenzija, tvoj ukras i biser, tvoje blago, ostalo od naših pradjedova, dobrih Bošnjana. Ne zastidi se Božiji robe, strinine resedije, nutme, halebije, gurabije, cetenije, kvrguše, kljukuše, dilje, sutlije, pelteta i zerdeta!To je Bošnjo tvoja koda, kojom te je Uzvišeni oznacio i odredio, zacrtao ti sudbinu da se rodiš u najljepšoj zemlji i djulistanu dunjaluckom, zemlji Bosni. Ne zastidi se Bošnjo dajdžinih šalvara kada ih obuce i krene u svoju mahalsku džamiju, šalvare su dio tebe i ti si dio njih, iz šalvara si izašao i nikad se ne nasmij kada ugledaš

Bošnju da ih je obukao, znaj dobro šalvare su dio tebe i ti si dio njih, iz njih si izašao. Ne zaboravi Bošnjo u dalekom svijetu, na cvijece: zambak, sabljicu, hadjibeg, kalanfir, (karanfil) majcinu dušicu, bosiljak, šekaik, pokraj cvijeca si uvijek prolazio kada si se umoran vracao i sa puta dolazio u svoju avliju iz džamije, škole, njive, igranja sa djecom na livadi...

To cvijece te je uvijek docekivalo pored avlijske staze ogradjeno okrecenim kamenjem i svojim mirisom ti iskazivalo najljepšu dobrodošlicu. Ne zaboravi Allahov insanu gdje god bio da bio, ma koliko se trudio da nekome ugodiš i da se prilagodiš, uvijek ces biti ono što i jesi, Bošnjo i Musliman.

Ako je to tako, a jest sigurno, onda ne daj nipošto ono što si dobio u amanet od Dragog Allaha i naših dobrih djedova, dobrih, lijepih i ponosnih Bošnjana, vjeru Islam, vatan Bosnu i naše lijepe obicaje, drage, bosanske adete.

Upamet!

09.03.2007.

POMOZITE MI DA DOCEKAM PRVI RODJENDAN

Preuzeto sa (http://farfromeyes.blogger.ba/)
    
   

BEBA LAMIJA


Dragi dobri ljudi,
moje ime je Lamija Alihodzic. Imam tek 11 mjeseci i u njemu bola za 11 zivota. Teško sam bolesna, moji roditelji slave svako moje budjenje jer sam s njima, eto, još jedan dan, a svaki dan moga zivota za njih je dar od samoga Boga.
U svom kratkom zivotu, prije sam naucila da su bubrezi vitalni organi nego sto sam naucila hodati. Iza mene je vec osam operacija tog vitalnog organa i ko zna koliko ce ih još biti ukoliko mi neko ne pomogne, jer preostao mi je samo jedan, a i on svaki cas može stati. Poslije toga... Ne smijem misliti sta ce biti poslije toga...
Novac ne donosi srecu, to cak i ja ovako mala znam, ali bez novca moji roditelji ne mogu biti sretni jer nece imati mene. Ne zelim da bilo ko zaplace kada dobije ovo pismo, jer ja suza imam za cijeli svijet. Ne zelim da procitate prvih nekoliko redova i gurnete ga od sebe jer ne mozete podnijeti toliku kolicinu tuge. Ne zelim da bilo ko pomisli da ga zelimo prevariti. Zelim i molim vas da mi date sansu da zivim, sansu da potrcim, sansu da pravim kule u pijesku, a ne u oblacima. Ja cu vam to svima vratiti. Nekome osmijehom, nekome zagrljajem, a nekome peticom u skoli kada budem velika. 
Rodjena sam sa bolesnim bubrezima. Nakon postavljanja stenta u lijevi ureter u novembru prosle godine i kratkotrajne peritonealne dijalize, tokom decembra sam imala mnogo zdravstvenih problema. Ljekari kazu da se to zove virusni gastroenterokolitis i virusna infekcija gornjeg respiratornog sistema. Danas sam dobro; imam plasiran stent u lijevi ureter i nalazim se na profilakticnoj dozi cefaclor sirupa. Zna li iko sta to znaci? Jedna jedanaestomjesecna djevojcica zna. Pomozite mi da to zaboravim...
Zbog kompleksnosti mog slucaja i svih komplikacija koje su iz njega proizasle, ljekari Nefrološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike KCU Sarajevo, koja je moj drugi dom, kontaktirali su ljekare iz Svedske, Slovenije i Njemacke. Kazu da treba vremena da se bubreg oporavi, a da se normalno oticanje urina odrzava jos tri mjeseca putem stenta u lijevom ureteru. Za jedan i pol mjesec planira se vadjenje stenta i tada bi se vrsila snimanja urotrakta u cilju ispitivanja morfoloske i funkcionalne situacije novoformiranog uretera. Ljekari ocekuju da bi se na novoformiranom ureteru lijevo mogla nalaziti stenoza, a i vezikoureteralni refluks, jer nije uradjen antirefluksni mehanizam. Ne znam sta to znaci, ali zvuci strasno, zar ne? Gotovo kao vjestica u prici o Ivici i Marici!!!
Nakon toga salju me negdje. Kazu u neki centar izvan Bosne i Hercegovine. Lijepo zvuci... A moji roditelji nemaju novaca za to. Tata ne radi, a mama radi u skoli. Trebam Vasu pomoc, trebam saznanje da nas troje nismo sami na svijetu, trebam osjećaj da je nekome stalo, trebam znati da jos nekoga moze dirnuti djecija suza... Ne trebam skupe igracke, vec sam Vam sve rekla o svojoj zelji za gradjenjem kula u pijesku, ne trebam cak ni previse od Vas, samo Vas molim da shvatite da jedan jedini novcic koji Vama ne znaci ništa ili Vam je mozda visak, moze spasiti moj zivot i donijeti srecu mojoj mami i mom tati.
Voli Vas Vasa Lamija 
  Svoje priloge mozete slati na:

UPI banka , za uplate iz inostranstva broj ziro racuna:

566735 - 29 -3405

za uplate iz BiH broj tekuceg racuna:

566735– 21 –73282.

E-mail oca Mirze: mirza.gugo@gmail.com
Tel.: 00387 33 655 646
 
********************************
Potrebna suma je oko 100 000 KM!
01.03.2007.

"Zaklanu glavu moga Muje drzala sam u rukama"!!!

Ovo nisam mogao da propustim a procitah kod "NERAL" i bas kao sto ona rece da se ne zaboravi....


U selo Kutuzero, u brdima iznad Srebrenice putuje se dobrih sat vremena. Pola asfaltom pola seoskim makadamskim putem. Iz Kutuzera se, zbog price 54-godisnje Ramize Ajsic , koju do sada, cini se, ni mocna literatura nije zabiljezila, vraca ”nikuda”, u ljudsku nestvarnost.

Moj Amir poginu 1992. godine. Ukopali ga ovdje u selu. Boli dusa. Dodje juli 1995., kazu valja bjezati. Ja u Potocare sa zenskom celjadi i djecom, a moji blizanci Mujo i Halil sa ocem Camilom odose sumom. Stigli mi u Potocare, kad se moji blizanci pomolise. Rekli im, idite vi u Potocare, vi ste djeca, nece vam niko nista – zapocinje svoju pricu Ramiza.

Prica tecno, sabrano, kao da se njena tragedija desila nekom drugom. Doduse, usporeno podize ruke, glavu rijetko okrece. Cista zena. Lice tamno, poput orahova drveta i na njemu samo povremeno poneki damar zaigra. Glas jednolican…

U Potocarima sve dusa na dusu, a meni moj Mujo nosi deku, kaze.:”Hladno ti je, mati, pokrij se!” Sutradan krenu konvoj prema Tuzli. Ode snaha sa djecom, odose i njih dvojica. Negdje oko podne, eto ti mog Muje, nisu mu dali u konvoj, a Halila pustili. Nosi baloncic za vodu, veli :” Odoh ja, mati, donijeti vodu.”

”Ne, Mujo!” ja cu ti njemu, ”Znam da kolju gore u kuci Mehana konduktera, ” a on kaze da nece tamo ici, vec ce iz rijeke donijeti.

Kakve rijeke, kad je sva krvava kao da je neko obojio,u nju bacaju zaklane ljude. Jok, ode dijete, prica Ramiza.

Ne place. Bolesna je, veli, na srcu, ali pricu o smrti svog Muje, kaze, mora pricati, neka narod zna. Izadjose cetvorica iz Mehanove kuce, vidim idu prema Muji. Ja utrnula. Ne mogu da pomjerim… Strepim.. Krenu jedna zena po vodu, velim joj:”De, zeno, vidi ima li mi djeteta.” Koliki je, pita ona mene, a ja velim da mu je 14-ta godina. Kad se vratila nudi mivode da pijem, da se umijem... Cucnu pored mene i kaze da mi je dijete zaklano pred Mehanovom kucom.

Aaaaa, zapomagah ja, trcim. Ne znam kuda, znam da nisam putem. Dodjoh gore. Pred kucom vidim, moje dijete, ali samo glava. Zgrabim mu glavu u svoje ruke, jos vruca, poneki damar se osjeti, oci, valjda kako je u njih pogledao, kao da su zive… kazuje Ramiza.

Ono cega se jos sjeca jeste covjek, ogroman, ili joj se tako ucinio, koji je pred nju ”izasao iz Mehanove kuce.”

Na njemu kecelja, krvava sva, kao u mesara. On je klao, a druga dvojica sum u dovodila na klanje. Ja i dalje drzim onu Mujinu glavu, a on mi govori:”Puscaj tu glavu!” Velim necu, zakoljite i mene. Sta je kasnije bilo ne znam. Sjecam se samo da sam, kad sam se otrijeznila, bila sva mokra, krvava. A u Mehanovoj kuci bilo je glava do vrata. Prije mog djeteta, zaklano je Bog zna koliko ljudi, govori Ramiza.

KOZARAC-MUTNIK
<< 03/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Weather Forecast
Kozarac.org
LINKOVI

Blogovi vrijedni citanja
CHAT KozaracMutnik

Chat-Tracara


N e r a l
Jasko
RUS
Blob
Bore oko ociju
Alko
katjusha
Knjizevna svastarica
Nesebicnost
Tuzna sudbina
Administrator
Dizajn pomoc


...slijedi nastavak______

"KOMENTARI"

Komentari sa uvredljivim i nepristojnim sadrzajem ce se automatski brisati.Hvala....

¤KOZARAC¤ bloggeri

Upisite se u knjigu gostiju

Zabava i download
Igrice
Slagalice
Igrice 01
PLAYTOY

Pisi na Arapskom
RUS


Firefox 2
Crveni Radio
Slušate:
Crveni Radioonline
Racunajuci i tebe
342824

Powered by Blogger.ba